vineri, 14 noiembrie 2014

Afla 12 lucruri foarte interesante despre Romania

Romania este o tara plina de surprize, cu un folclor bogat, cu locuri incantatoare care lasa o impresiedeosebita in mintea calatorilor. Iata asadar un top cu cele mai interesante lucruri despre Romania:

 1. Romania are unul dintre cele mai vesele cimitire din lume Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Sapanta, judetul Maramures, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir este diferentierea fata de majoritatea culturilor popoarelor, care considera moartea ca un eveniment foarte solemn.

In anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Ritiu, care era si profesor de romana si latina, Stan Ioan Patras a realizat partea verticala a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 dateaza primul epitaf, iar din anii 1960 incoace, intreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu in aer liber de natura unica si o atractie turistica. Unele cruci sunt pictate pe ambele parti. Pe o parte este plasata o descriere a vietii celui ingropat, iar pe celalalt o descriere a motivului mortii. Vezi si Cateva descoperiri uluitoare din Romania despre care nu vorbeste nimeni

 2. Inventatorii romani au schimbat lumea Romania a dat nastere unor personalitati care si-au pus puternic amprenta in evolutia acestei lumi. Printre acestia merita sa-i amintesc pe Nicolae Constantin Paulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel- inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Aurel Persu- primul inginer auto care a realizat o masina ale carei roti se gasesc in interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru – inventatorul stloului, Emil Racovita- fondatorul biospeologiei (stiinta care se ocupa cu studiul organismelor vii din pesteri) si multi altii. Chiar mai mult, ingineri romani si-au adus contributia la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coanda, Traian Vuia si Aurel Vlaicu sunt doar cateva nume care au fost considerati pionieri ai aviatiei.

 3. Romana este singura limba latina vorbita in Europa de Est Majoritatea oamenilor cred ca limba romana este o limba apropiata de limba rusa sau de alte limbi de origine slava, insa in realitate ea este o limba latina apropiata de limba franceza,italiana, portugheza sau catalana.

 4. Romania are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO Acestea includ: Delta Dunarii, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighisoara, bisericile de lemn din Maramures si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

 5. Romania este tara cu cea mai mare resursa de aur din Europa

 6. Romania se mandreste cu cea mai mare cladire administrativa Construita sub conducerea lui Nicolae Ceausescu- Palatul Parlamentului din Bucuresti-cunoscut ca si Casa Poporului- este cladirea cea mai mare, mai grea si mai costistoare din inteaga lume care deserveste administrativ o tara

 7. Moneda national a Romaniei este leul (lion- english) Mai exista doar doua state care folosesc o moneda a carei semnificatie in engleza inseamna LEU- Moldova si Bulgaria (conform wikipedia)

 8. Romania are cea mai bine prezervata Delta din Europa Desi ca marime se afla pe locul 2 in Europa dupa Depresiunea Caspica, Delta Dunarii reprezinta cea mai bine prezervata delta din Europa, aici gasindu-se nu mai putin de 23 de ecosisteme naturale ce ofera o flora si o fauna unica.

 9. Cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa se gaseste in Romania

 10. Cea mai mare roca sculptata din Europa se gaseste in Romania, si reprezinta statuia lui Decebal Undeva de-a lungul Dunarii in apropierea orasului Orsova se gaseste cea mai inalta statuie sculptata in piata cu o inaltime de 55 de metri, reprezentandu-l pe Decebal, ulimul conducator al Daciei.Statuia este vizibila doar de pe Dunare. Vezi si Topul celor mai inedite curiozitati turistice de pe glob

 11. In Romania se gaseste singurul muzeu de aur din Europa Muzeul aurului este situate in micul oras Brad, si este unicul din Europa, fiind fondat acum 100 de ani.Galeria contine o colectie impresionanta de aproape 2000 de exponate din aur din toate colturile lumii. Cel mai valoros exponat este reprezentat de aurul pur – identic cu cel gasit in minele din Muntii Metaliferi, potrivit sharethis.ro

 12. In Romania a fost primul oras cu iluminare stradala din Europa – Timisoara in 1884








Sursa ww.sharethis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu